Lapset ja nuoret lapsiasiavaltuutetun neuvonantajina

Lapsilla ja nuorilla on omasta arjestaan ja palveluista paljon kokemuksia, josta vanhempien ja päätöksentekijöiden on tärkeä kuulla. Lapsiasiavaltuutettu ottaa selvää lasten ja nuorten mielipiteistä ja välittää niitä päättäjille. Lapsiasiavaltuutetun toimiston työssä lapset ja nuoret ovat neuvonantajina (Nuoret Neuvonantajat, NuoNe).

Lasten ja nuorten kokemustietoa kerätään NuoNe-tapaamisissa, joita järjestetään vuosittain 4-5 kappaletta. Tapaamiset järjestetään erilaisten lasten ja nuorten ryhmien kanssa. Tavattavat ryhmät valitaan siten, että ne edustavat lasten ja nuorten eri elämänaloja ja erilaisten lasten ja nuorten, myös vähemmistöjen, arkea ja elämää. Vuonna 2016 lapsiasiavaltuutettu tapaa saamelaislapsia, yksin maahan tulleita lapsia, näkövammaisia lapsia, romanilapsia sekä vankien lapsia. Tavattavat ryhmät valitaan yleensä vuodeksi kerrallaan.

Tapaamisissa lapset ja nuoret kertovat omaa elämäänsä ja arkeansa koskevista kokemuksistaan lapsiasiavaltuutetulle. Heidän kokemustietoaan hyödynnetään lapsiasiavaltuutetun työssä, esimerkiksi lausunnoissa, jotka koskevat lasten ja nuorten elämää. Lapsiasiavaltuutettu voi tehdä lasten ja nuorten kokemustiedon perusteella myös aloitteita ja kannanottoja.

NuoNe-toiminnan lisäksi lapsiasiavaltuutettu tapaa lapsia ja nuoria viikoittaisilla kuntavierailuilla. Hän vierailee muun muassa päiväkodeissa, kouluissa, nuorisotiloilla ja lastensuojelupalveluissa.


Uutiskirje

Alla olevalla lomakkeella voit tilata itsellesi lapsiasiavaltuutetun uutiskirjeen.

Kiitos tilauksesta.