YK:n lapsen oikeuksien komitea

 

Lapsen oikeuksien sopimuksen noudattamista ohjaa ja valvoo YK:n lapsen oikeuksien komitea.

Komitea koostuu kahdeksastatoista asiantuntijasta, jotka sopimusvaltiot valitsevat kansalaistensa keskuudesta joka neljäs vuosi. Kukin sopimusvaltio voi asettaa ehdokkaaksi yhden kansalaisensa. Komitean nykyinen puheenjohtaja on Mr. Benyam Dawit Mezmur Etiopiasta. Komitean kokoonpanon näet täältä.

Lapsen oikeuksien komitea ohjaa lapsen oikeuksien sopimuksen tulkintaa ja täytäntöönpanoa julkaisemalla yleiskommentteja. Yleiskommentti voi koskea tiettyä sopimuksen artiklaa tai tiettyä teemaa. Yleiskommentit löydät oikealta kohdasta YK:n lapsen oikeuksien komitean yleiskommentit.

Komitea ohjaa sopimuksen tulkintaa myös määräaikaisraportoinnin avulla. Sopimusvaltiot raportoivat komitealle lapsen oikeuksien ja lasten hyvinvoinnin tilasta omassa maassaan. Määräaikaisraportin tekemiseen osallistuvat viranomaiset ja lapsiasioihin erikoistuneet kansalaisjärjestöt. Valtion raportista vastaa ulkoasianministeriö, jonka lisäksi lapsiasiavaltuutettu, eduskunnan oikeusasiamies sekä ja kansalaisjärjestöt antavat omat raporttinsa. Raportointi tapahtuu viiden vuoden välein, ja vastauksena komitea antaa sopimusvaltioille päätelmiä ja suosituksia lapsen oikeuksien edistämiseksi kyseisessä sopimusvaltiossa. Viimeisin Suomen valtion antama määräaikaisraportti vuodelta 2008 sekä komitean raportin johdosta antamat päätelmät ja suositukset 2011 löytyvät ulkoasianministeriön nettisivuilta.

Nykyisin komitea käsittelee myös yksittäisten lasten ja lapsiryhmien tekemiä valituksia. Valituksen lapsi tai lapsiryhmä voi tehdä, jos valtio on heidän mielestään loukannut yleissopimuksessa tai valinnaisissa pöytäkirjoissa tunnustettuja oikeuksia. Komitea antaa kannanottonsa ja tarvittaessa suosituksia tutkittavaksi ottamiensa valitusten perusteella. Lisätietoa valituksesta löydät täältä.


Uutiskirje

Alla olevalla lomakkeella voit tilata itsellesi lapsiasiavaltuutetun uutiskirjeen.

Kiitos tilauksesta.